Leivategu (piltidega täiendatud)

Lõpuks jõudsin selleni, et leiva tegemise kirjeldus üles tähendada ja teiega jagada.

Kõigepealt tänan Maivet, kes paar aastat tagasi mind leiba tegema õpetas. Maive teeb küll pisut teisiti, tal on puuviljaleib, aga põhiline on temalt õpitud. Kogemused muidugi ka, aga need saab nagunii igaüks ise.
Kõigepealt on vaja juuretist. Saab ka ise teha, aga see tähendab pikemat jantimist ja mitut ebaõnnestumist, nii et targem on hankida valmis juuretis.

Juuretis säilib muide väga kaua, mul pea paar kuud. Kui on kauemaks seisma jäänud, tekib peale vedelik, see tuleb lihtsalt ära valada. See, kas töötab, selgub siis, kui vee ja jahuga segada. Aga nüüd järjekorras:
1. Võta 1,2-1,4 liitrit sooja vett, umbes 40 kraadi. Tegelikult pole seda temperatuuri mõõtnud, soojem, kui kehatemperatuur, aga mitte tuline. Vala vesi potti või kaussi.
2. Sega vette juuretis

3. Lisa rukkijahu, nii palju, et tekiks umbes hapukoore konsistensiga tainas. Õhumullid annavad tunnistust elujõulisest juuretisest, aga kui neid kohe ei teki, lase ikkagi tainal seista.

Mina võtan kohe ka uue juuretise ja panen samasse karpi. Juuretis tahab sama moodi soojas seista, et ta korralikult käima läheks. Hoian üle öö toas ja siis panen külmkappi hoiule. Õhuaugud karbi kaanes on hingamiseks.
4. Kata tainas kinni, kas kaane, käteräti või muu seesugusega ja lase soojas kohas seista vähemalt 6 tundi. Tegelikult sõltub seisuaeg ruumi temperatuurist, juuretise elujõulisusest, vee temperatuurist, millega tainas tehtud jne. Mina pole küll üle 12 tunni eelkergitust hoidnud. Parim koht eelkergitusele ja ka hiljem vormis taignale on vannitoa põrand, kui seal on põrandaküte. Sobib ka soe puupliit, praeahi või lihtsalt soe tuba.

Tainas kerkib üles ja vajub uuesti alla.
5. Eelkergitatud taignale lisa 4 ilma kuhjata teelusikatäit meresoola,

1/3 pakki fariinisuhkrut,

paar näpuotsatäit jahvataud koriandrit,

kolm peotäit kooritud päevalilleseemneid,

 

kaks peotäit kreeka pähkli tuumi

ja nii palju rukkijahu, et tekiks paksem tainas. See kõik sega käsivispliga ühtlaseks.

6. Määri küpsetusvormid taluvõiga. Sellest taigna kogusest tuleb kolm vormitäit leiba.
7. Jaga tainas vormidesse, silu märja käega siledaks ja vajuta sisse augud (sõrmega)


8. Pane vormid sooja kohta kaetult seisma. Sobib põrandaküttega vannituba, jne. Katteks puhas käterätt.

Lase seista vähemalt 4 tundi. Tegelikkuses sõltub seisuaeg jällegi sellest, kui soe on ruum, kui palju lisasid jahu, kui tugev oli eelkergitus ja nii edasi. Nii, et vaata selle järgi, kas augud leiva sees on juba kinni kerkinud. Mina ei ole vormi servani kerkimist oodanud, vaid küpsetanud ka siis, kui augud on juba peaaegu kinni kerkinud.

9. Pane praeahi sooja, või küta ahi. Elektripliidil temperatuur 225 kraadi. Mina teen elektripliidiga.
10. Küpseta 15 minutit 225 kraadi juures ja keera siis kuumus 200 kraadini. Pintselda leibasid pealt veega. Küpseta 200 kraadi juures 20 minutit ja keera kuumus 180 kraadini. Pintselda leibasid pealt veega. Küpseta 180 kraadi juures 25 minutit ja pintselda vahepeal veel kord leibasid pealt veega.
11. Võta kuumad leivad koos vormiga ahjust välja ja pintselda pealt veega.

Lase rätiku all jahtuda umbes 30 minutit ja kummuta leivad vormist välja. Lase rätiku all lõpuni jahtuda, ilmselt sel ajal sa juba lõikad ka 🙂


12. Hoia paber või kilekotis. Kui nii palju korraga ei söö, pane tagavara sügavkülma.

Pilte lisan homme, täna alustasin ja praegu rohkem pole.

Advertisements

13 thoughts on “Leivategu (piltidega täiendatud)

  1. Kuidas teada et leib on valmis…kas sama printsiip nagu saia puhul et kui tikk tuleb puhtalt valja on valmis? ning mida arvate kui naiteks panna pann kuuma vett alumisele restile ahju koos leivaga (selle suure veega maarimise asemel)? ja viimaks … kas maarite munaga leiba?

    • Sellise küpsemisaja (kokku 1 tund) ja temperatuuri puhul ei ole kordagi tooreks jäänud. Tikuga ei ole proovinud, arvan, et võib ju proovida. Leib lööb vormi küljest lahti, tekib väike vahe vormi seinaga, see on üks valmis saamise märk.

  2. Ja edasi. Vee ahju panemine on väga hea. Ise olen pannud kruusiga, aurab ja annab õiget niiskust. Aga kui kolme vormiga teen, siis kruus enam ei mahu. Ei ole kindel, kas alumisele restile on õige vee panni panna, see raskendab põhja läbi küpsemist. Proovige. Munaga leiba ei määrita. Ikka veega.

  3. Tere!
    Minu vanaema õpetas, et leib on valmis siis kui põhja alla koputades ei kõla heli enam nätskelt- tuhmilt, vaid “kobiseb“.

  4. Nii tore, et siia leheküljele sattusin! Olen novembrist peale jahmerdanud leivategemisega, st juuretis mul puudus ja pidin siis ise sellele kuidagi elu sisse puhuma. Nüüdseks on juuretisel eluvaim sees ja tean enam-vähem, kuidas ja kui palju, kuigi iga nipp tuleb alati kasuks.
    Samas tahaksin soovitada taignavisplit, mis mul taigna segamisel suureks abiks on olnud! Ma pole küll sellist vidinat Eestis kordagi näinud, kuid interneti kaudu saab seda kindlasti koju tellida. Teeb elu palju kergemaks 🙂
    Edu ja toredaid tegemisi!

  5. Pingback: Hea, et ikka kaks tegin… » Tikri Päevaraamat

  6. Pingback: Sooja leiba, mõtelge! » Tikri Päevaraamat

  7. 1 tähelepanek veel – leiba pole metallesemetage mõttet narrida, kasutage puust ja savist vahendeid, näete ise, kuidas juuretis tänab ja leib mõnuleb;)
    Aga tänud igaljuhul, on paar aastat vahele jäänud, nüüd teen puuküttega ahjus teist korda, jõulude ajal sai esimest korda proovitud ja siit lugesin näpunäiteid, välja ta tuli – minu leivataigen jääb vedelam vormi pisut…täna siis nüüd katsetan, esimene laar läks ahju vedelam, teine ootab esimese valmimist ja tegin suts tahkema. Teen siis linaseemnetega praegu, endale meeldib lihaleib väga, aga kui ma selle pliidiga ära harjun siin, siis kolmas kord läheb lihaleib ahju küll;)

  8. Tegin täpselt selle õpetuse järgi ja mul jäi leib toores 😦 Kui pikendada küpsemisaega, siis millist osa sellest, st kui kõrge temperatuuriga?
    Küpsetan elektriahjuga.

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s