Ka majonees

Olen seekord tegutsenud Tikri  jälgedes. Kuna Jorma käib nüüd koolis ja korra kuus on tal sess, nii et neljapäev ka sisse jääb, siis sõidan ise kaubaringi. Korra kuus ju võib 🙂 Tikker ajas mulle majoneesi proovimise isu peale. Ja saumiksrit olen ammu tahtnud. Ostsin siis täna ära. Tunnistan, et jäin endale truuks ja valisin kallimate hulgast.

IMG_5010

 

Siin on ta juba rõõmsalt majoneesi valmis teinud.

 

IMG_5011

 

Valisin selle järgi, et saaks pesta nõudepesumasinas. Ja muidugi lisad. Siiani polnud mul mingit väikest purustajat, nüüd selle seadme lisana on.

Majonees tuli väga paks, ainult munakollastega. Kasutasin Everti II ebaküdoonia mahla. Lihtsam, kui sidruniga teha ja mahl on mahe.

Miks esimene kord proovides ei õnnestunud, on pisut arusaamatu. Ainuke, mis pähe tuleb on seadme vahe, siis proovisin köögikombaini mikserkannus teha ja tulemus oli kole. Nüüd küll mingit kahtlust õnnestumises ei olnud, kohe, kui hakkasin õli lisama, hakkas segu paksenema. Kasutasin Borgese Extra Light õli.

Otsisin täna Pärnust õli ka. Ei jõudnud kaugemale, kui Säästumarketisse ja Kaupmehe lattu. Lootsin Kaupmehest maheõli osta, aga polnudki. tean, et Maximas on, aga sinna enam ei tahtnud minema hakata. Säästumarketis oli ka päris hea valik, kuigi mitte mahe. Nii, et varustasin end külmpressi kreeka pähkli-, linaseemne- ja oliiviõliga. See Extra Light muidugi ei ole külmpressi õli, vaid segu rafineeritud õliga. Kogu see õlijutt on muidugi ka Tikrilt inspiratsiooni saanud.

Advertisements

6 thoughts on “Ka majonees

  1. Lahe, kui ma ka vahel inspiratsioon olen 😛 Hakkad ka külmpressiõlisid majoneesis katsetama?

    Mees tegi täna jälle majoneesi – seekord pani õli 250 ml asemel 150 ml – 100 ml rafineeritud ja 50 ml seda külmpressi rapsiõli. Maitse käis ikka samamoodi üle 😛 Jätsime selle siis küüslaugujuustu jaoks, sinna sisse kõlbab küll. Aga täna oli vaja tuunikalaga segamiseks, et seda ahjukartulitega süüa – tegi teise laari ainult rafineeritud õliga.

    Oh, ma ei jõua ära oodata, et saaks saflooriõli katsetada. Aga üldiselt mõtlesime täna küll, kui lihtne ja mõnus on ise majoneesi teha – ei pea muretsema, kas on vaja uus purk osta vms… Vajadusel lihtsalt viskad ained kaussi, mikserdad tsipake ja ongi valmis. Meie enam igatahes majoneesi ei osta 🙂

  2. Meil üks värskelt ostetud pudel veel vaja ära kasutada. Lugesin sildilt, et enda tehtu puhul pääseme paksendajatest, vadakupulbrist, säilitusainetest, ja toiduvärvist. Munapulbri asemel on ka ju ehtne mahemuna. Arvata võib, et poe omas on kasutatud ka kõige odavamat õli, võib ju olla, et ka GMO. Enda oma tuleb ilmselt kallim, aga tunduvalt tervislikum. Katsetan erinavaid õlisid.
    Minu kinnisideeks on nüüd muutunud kõva juust. On vist hea, et krediitkaarti ei ole, muidu oleks juba varustust tellinud. Nüüd on aega rohkem uurida ja mõelda. Ilmselt tuleb osa asju mõnel metallitöö meistril teha lasta. Igatahes jõudsin arusaamele, et armastan britte, nende kanakasvatuse ja juustu tegemise ja kõigi nende internetipoodide pärast, kus kodutegijale varustust müüakse.

  3. Ühes minu postituse kommentaaris kirjutati, et majoneesi valmistamisel on mitu viisi ja see, mida mina tegin, ei ole traditsiooniline, vaid kiirmajonees. Traditsioonilise puhul ei lisata munavalget ning valmistamise protseduur on teine, kiirmajoneesi puhul lisatakse terve muna. Et ilma munavalgeta ei minevatki paksuks, ei tasu üldse proovida.

    Aga sina tegid ju ka nö kiirmajoneesi, saumikseriga… Ja kasutasid ainult munakollast… Ja LÄKS paksuks 😛 Või tegid midagi muud teistmoodi?

  4. Panin algul 2 munakollast, ebaküdoonia mahla, natuke musta pipart ja suure teelusikatäie sinepit. Lasin mikseriga ühtlaseks ja siis hakkasin mikserdamise ajal õli sisse kallama. Kohe, kui hakkasin õli panema, hakkas paksuks minema. Siis panin veel soola ja suhkrut. Tulemus on väga paks, saab noaga saiale määrida.
    Muide see linaseemne õli, mis mina ostsin on küll väga rõveda maitsega. Seevastu sama firma kreeka pähkli õli on väga hea. Niisiis ei soovita linaõli.

  5. Turul ja Mahe Margis on müügil Raismikuoja talu külmpress rapsiõli. Sõltub muidugi maitse-eelistustest, kuid minu jaoks on ta väga mõnusa, õrnalt pähklise maitsega. Majoneesi pole ma küll kunagi teinud, kuid salatite jm toitude sisse sobib see õli suurepäraselt. Lisaks on ta mahe ning kodumaine.

    • Sellesama Raismikuoja külmpressi rapsiõliga ma esimest korda majoneesi teha proovisingi. Sai nii jälk, et läks mitu aastat, enne kui uuesti proovisin 😀 Salatitesse on see ilmselt hoopis sobivam, aga majoneesis oli minu maitse jaoks kaugelt liiga tugev.

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s