Ilus elu

Rahuloluks on igati põhjust. Operatsioon läks kenasti, neljapäeva õhtul sain juba koju ja asusin muidugi tööle🙂 Jäätise tegemine ei ole füüsiliselt raske. Pealegi olin ma ennast juba välja maganud. Magamatusest välja maganud. Huvitav tõsiasi on see, et näen jälle üle tüki aja unenägusid. Ise seletan seda sellega, et ju siis pingelise töö faasis organism panustab puhkamisele ja rahulikumal perioodil, kui puhkusevajadus on kaetud, lubab ka “lisasid”.

Jorma tegi vahepeal sõira. Täpselt nii palju, kui toorainet oli. Esimene tagasiside on juba tulnud, olevat väga hea sõir. Peaks vist meistrit vahetama. Ongi tegelikult üsna raske töö, mõtlen selle kuuma massi korralik läbisegamine. Täna ta müüb Tartus Maarjalaadal. Nii, et ajasin ta hommikul üles, saatsin minema ja magasin ise rahulikult edasi. Sellist elu nimetatakse vist puhkuseks?

Eile korjasin enamuse valmis tomateid ära. Müüa pole ma neid ju enam raatsinud🙂 Kuumutasin ära ka, nüüd hakkan koorima, et letšo moodi salatit teha. See on meil väga populaarne. Näiteks pasta valmistamisel, siis on vaja ainult hakkliha ja sibul praadida, pasta keeta, kõik kokku kallata ja minutike hautada. Ei tee paha ka puljongi lisamine. Väga kergelt ja kiiresti suurepärane roog. Muidugi kõlbab ka sihtotstarbeliselt, see tähendab salatina. Unistan korralikust suurest kasvuhoonest, et saaks rohkem tomatit ja paprikat kasvatada. Muide, tomati maitses osas olen nüüd enda jaoks mingile selgusele jõudnud: ikkagi sordid määravad kõige rohkem. Meie eesti sordid on maitsvad, näiteks “Vilja”. Aga… nad ei kannata suurt midagi, üksteise peale üle kahe tomati panna ei saa, koor on õhuke ja tomat raske, vajutab alumised katki. Kipuvad lõhenema ja siis kohe lõhest hallitama minema. Tänu sellele, et koor on õrn, kipuvad ka kiirem mädanema minema. Välismaa sordid on seevastu nii kõva ja tugeva liha ja koorega, et nendega ei juhtu midagi. Selle eest maitset ka ei ole.

Ise kasvatan järgmisel aastal ainult eesti sorte. Varajasena “Termat” ja hilisemana “Viljat”, erandiks “Sweet Million”, mis on tõesti väga magus ja hea maitsega. Selliseid tomateid müüa saabki ainult spetsiaalses karbis, et üksteise peal oleks maksimaalselt kaks tomatit. Ja hind ei tule odavam, kui Pärnu turul, vaid kõrgem…

Järgmiseks nädalavahetuseks teeme siis Jormaga koos tooteid, mina võtan kergemad ja sõira jätan Jormale. Kartul tuleb ka üles võtta. Õnneks ilmad veel püsivad. Sel aastal tundub enamus saagist väga suur ja ilus. Ise ma kartuleid võtta ei saa, aga ettekujutus on olemas, mis moodi see asi tehtud saab.

Kuu lõpp on ka nüüd selgunud. 28.09.2013 olen mihklipäeval koduses Mihklis. Pastoraadis toimuvad väga huvitavad ettekanded ajaloo teemadel. Lisaks oma toodete müügile pakun taas kord ka kehakinnitust. Toomasele meeldis minu toit Pärandiralli ajal🙂 Ise olen jätkuvalt veendunud, et toitlustamine ei ole regulaarne ja puudutab vaid üksikuid juhuslikke üritusi. Lihtsalt sel aastal on neid üksikuid juhuslikke üritusi tihedamalt ette tulnud🙂 Selge on see, et inimestele meeldib mahetoorainest värskelt tehtud kodune tervislik toit. Mõtlen kõigi nende kärssavate kõvaks kuumutatud lihatükkide ja õlis ligunenud kartulite peale väliüritustel… Selge, et ka sellele on tarbijad olemas, aga on ka need, kes tegelikult meeleldi muud ostaksid. See on selline uitmõte.

Lisan siia lõppu nüüd ka selle kiidetud suvikõrvitsa piruka retsepti:

1 kg suvikõrvitsat

0,5 klaasi õli

1 klaas jahu

2 sibulat

4 muna

1 tl soola

0,5 tl pipart

Sibul väheses õlis hautada ja jahutada. Suvikõrvits tükeldada õhukesteks viiludeks. Segada omavahel õli, jahu, munad, sool ja pipar. Segada sinna taignasse juurde sibul ja suvikõrvitsa tükid. Küpsetada ahjus umbes tund. Mulle andis retsepti Riina ja sellisena ma teda tegin. Hiljem selgus, et riivjuustu pannakse ka, lihtsalt Riina unustas selle ära🙂 See ilma juustuta variant sobis mahepäevaks suurepäraselt, sest kõik oli mahedana olemas. Juustu poleks olnud… Nii, et vaadake ise kuidas teete. Jahu kogust võib suurendada, tainas peaks olema üsna paks, suvikõrvitsast valgub vedelikku. Kui liiga vedel on, siis ei taha tükk koos püsida. Maitse on ikka väga hea.

Mina käisin eile oma suvikõrvitsad üle, korjasin valmis viljad ära. See on sihuke taim, et kui kõrvitsad liiga kauaks külge jäävad, siis arvab, et aitab küll ja noori kõrvitsaid enam ei tule. Mul on aga vaja, Toomas tahtis suvikõrvitsa püreesuppi ka Mihklisse menüüsse.

One thought on “Ilus elu

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s