Saksamaa IV

Selgituseks: tegemist on ikka selle ühe reisi kirjeldusega. Mul lihtsalt ei ole aega, et kõik järjest ära kirjutada, nii lähen edasi ettevõtete kaupa. Kokku on neid üheksa, nii et üle poole veel.

Teise reisipäeva lõunaks saabusime kohta nimega Stiftsgut Wilhelmsglücksbrunn Tegemist järjekordse suurejoonelise kompleksiga. Jõudsin juba mõelda, et saksa talud ei pruugigi pinnalt nii suured olla, kui eesti talud, kuid hoonete osas oleme meie ikka väga väikesed ja vaesed.

Selles ettevõttes oli mitu suunda: piimalambad, lambajuust, turism, restoran, ökohotell, loomulikult talupood, lisaks veel lihaveised ja ka pühvlid, keda ka lüpsta plaanitakse.

Alustuseks pakuti meile lõunasööki, ise valisime, kes mida soovis. Minu valik oli lambahakkliha kartulipüreega. See koht taastas minu kadunud usu hea toidu võimalikusesse Saksamaal. Eelnevad kogemused nii sellel reisil, kui eelmisel, lisaks veel Austria mälestused olid ausalt öelda viinud mind veendumusele, et ega seal head toitu ei saagi. Eksisin.

Saksamaa reis okt 2014 - 463

Lamba hakkliha oli hautaud, pakuks, et purustatud tomatitega, lisandiks olevad aedoad suitsupeekoniga. Kartulipüree pallid ja lambahakkliha üle puistaud riivjuustuga ja üle küpsetaud. Maitsed väga head. Restorani kohta räägib muidugi ka külastatvus ja see koht oli lõuna ajal inimesi täis.

Peale lõunat tuli meie juurde peremees, et ettevõtet tutvustada.

Saksamaa reis okt 2014 - 99 (1)

Läksime ringkäigule. Juba hoonete ümbrus jättis hea mulje.

Saksamaa reis okt 2014 - 161

Ikkagi roosid. Annab tunda, et koht on mõeldud ka turistidele – sildid.

Saksamaa reis okt 2014 - 119

Saksamaa reis okt 2014 - 303

Saksamaa reis okt 2014 - 360

Piimalambad🙂 Lamba kohta väga mõnusalt rahulikud. See tüüp tuli pai lunima. Tundub, et piimalambad on tuleviku loomad. Kuigi tuleb tunnistada, et peremehe jutt umbes kümme aastat kestvast normaalse karja saamisest (kuna müüakse kehvemaid loomi, tuleb head endal kasvatada), oli üsna hirmutav. Samas, lambapiim on sama kasulik, kui kitsepiim, kuid kõrvalmaitse on väiksem. Tean🙂

Saksamaa reis okt 2014 - 556

Lambapiim, mida proovida anti. Natuke magus ja õige õrna kasuka maitsega. Lambapiimast jäätis oli jällegi superhea, lausa vist parim, mida saanud. Minu küsimusele stabilisaatorite kasutamise kohta vastati üsna nördinult, et loomulikult mitte!

Saksamaa reis okt 2014 - 448

Vahele veel maastik taamal sööva lambakarjaga.

Lammaste lüpsmiseks kasutatakse väga väikeste nisakannudega masinat, kannud plastikust, et võimalikult kerged oleks. Lüpsmine toimub lüpsiplatsil, nii nagu kitsedelgi.

Saksamaa reis okt 2014 - 93

Lamba nisakann.

Saksamaa reis okt 2014 - 96

Lambapiimast juustud.

Koht jättis hea mulje, eriti toit🙂 Lambad on toredad loomad. Huvitav, et ma siis päris nii ei arvanud, kui meil endal lambad olid🙂 Kuigi oli aru saada jah, et need lüpsilambad ongi rahulikumad, kui minu mälestustes olevad eesti tumedapaelised, kes karjusid igal võimalikul ja võimatul juhul, ning ründasid sama järjekindlalt ka oma aiast välja. Selliseid rahulikke lambaid võiks isegi pidada.

 

 

 

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s